Στις 28/10/2022, ο  Σ.Ε.Ε.Δ παρευρέθηκε στον ιερό ναό Αγ. Ελευθέριου στην Αθήνα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στο έπος του 1940 γράφτηκαν σελίδες δόξας όχι μόνο στα βουνά της Ηπείρου αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τα οχυρά του Ρούπελ έως την μάχη της Κρήτης.

Οι Έλληνες αντιστάθηκαν ηρωικά στη γερμανική εισβολή με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» των Γερμανών σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η Εκκλησία μας μετέφερε την εορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου στις 28 Οκτωβρίου, αποδίδοντας την ελληνική νίκη και στη συνδρομή της Θεοτόκου.

Οι μαρτυρίες των στρατιωτών μας για την βοήθεια της Παναγίας είναι πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θαύμα της Παναγίας στο 51ο τάγμα, στην κορυφογραμμή Ροντένη.

Το εχθρικό πυροβολικό έβαλλε ακατάπαυστα κατά των θέσεων του ελληνικού τάγματος σκορπώντας τον θάνατο. Σε κάποια στιγμή απόγνωσης, ο ταγματάρχης Πετράκης επικαλέστηκε δυνατά την Παναγία! 

Τότε, ένα φωτεινό σύννεφο έκανε την εμφάνιση του και στάθηκε πάνω από ένα φαράγγι.

Ο Ταγματάρχης και οι στρατιώτες βλέποντας το παράδοξο φαινόμενο, έκαναν το σταυρό τους και έστειλαν σήμα στην ελληνική πυροβολαρχία να στρέψει τα κανόνια της προς το μέρος που στεκόταν το φωτεινό σύννεφο, με την ελπίδα πως εκεί ήταν κρυμμένο το εχθρικό πυροβολικό.

Πράγματι, το ελληνικά κανόνια πέτυχαν τον στόχο τους και τα εχθρικά πυρά σταμάτησαν!

Η Παναγία μας εκτός από την βοήθειά της στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου, διέσωσε θαυματουργικά όχι μόνο στρατώτες και πολίτες αλλά και ολόκληρα χωριά όπως τον Ορχομενό της Βοιωτίας στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, εμποδίζοντας τα γερμανικά τάνκς να εισέλθουν στο χωριό.

Οι Γερμανοί στρατιώτες, υπό τον διοικητή Όφμαν είδαν μια πελώρια γυναίκα να σηκώνει το χέρι της και να  φωνάζει «στοπ», ακινητοποιώντας ανεξήγητα τα πανίσχυρα τανκς! Παρά τις προσπάθειές τους οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό. Ο Γερμανός διοικητής αναγνώρισε στο ναό της Σκριπούς την μορφή της Παναγίας, τη γυναίκα που τον εμπόδισε να εισέλθει και να καταστρέψει την κωμόπολη, λέγοντας στους κατοίκους: «Αυτή η γυναίκα σας έσωσε, να την τιμάτε και να τη δοξάζετε»! 

Ζήτω η Ελλάς, Χρόνια πολλά Έλληνες!